Jan 2023 : vraag :

"Als redder en duiker redder volg ik ieder jaar een officiële bijscholing via RedFed Sport Vlaanderen. Die levert dan een officieel attest af dat ik gebruik als bewijs als gecertificeerde redder en duiker redder. In het verleden kon ik dit attest gebruiken als bewijs van bijscholing IHVD van VVW-Duiken om mijn licentie te bestendigen.Omdat mijn bijscholing IHVD dit jaar vervalt is mijn vraag het volgende: Kan ik dit officieel attest van bijscholing gebruiken of dien ik een bijscholing IHVD te volgen in een VVW-Duiken club? Opmerking: Samen met collega IHVD’ers van onze duikclub geef ik ieder jaar scholing/bijscholing HVD aan nieuwe leden en leden die een bijscholing wensen te volgen! Graag uw feedback."

 

Antwoord MedCom : Dank voor je vraag.  De spelregels voor iHVD vernieuwing zijn in januari 2023 door het VVW gecommuniceerd. Je vindt ze op de VVW website onder https://www.vvw-duiken.be/files/IHVD_Scholing-Bijscholing.pdf

Daar kun je lezen dat indien je als iHVD de scholing of bijscholing HVD in je club organiseert (wat jij doet), je in regel bent voor je verlenging van je iHVD. Dat is eigenlijk de essentie van de recente aanpassing in het HVD gebeuren. Daarbij moeten alle HVD onderdelen wel aan bod komen in 2 dagdelen, er moeten minstens 4 cursisten zijn, en je doet de organisatie samen met minstens 1 andere iHVD (waarbij de iHVDers elkaar cross-evalueren). Vergeet niet dat de HVD scholingen die je organiseert vanaf nu minstens 10d op voorhand aan de Commissie Opleiding (Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.) en aan de Medische Commissie (Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.) moeten gemeld worden. Het gegeven dat je buiten het VVW nog initiatief neemt om wat extra bijscholing te volgen is uitstekend en lovenswaardig, doch geen criterium of vereiste naar (verlenging van) brevettering binnen het VVW.  Het is de CO-VVW duiken die dan uw homologatie verlengt. 

Dus : Omdat je je als iHVD inzet voor de HVD organisatie binnen uw VVW-club (wat wij excellent vinden – dat is wat een iHVD moet doen), kan uw iHVD brevettering eenvoudig en gelijk voor 3 jaar verlengd worden wel rekening houdende met bovenstaande. Het attest van een andere niet-VVW organisatie kunt (en hoeft) u niet te gebruiken voor deze  verlenging. U dient ook geen iHVD bijscholing meer te volgen (hoewel het een alternatief kan zijn). 

 

MedCom VVW – jan 2023


Inlogformulier