Aanvraag FFESSM –duikleiderscertificaat -  ‘Duiken in Franse Wateren’.

Brevet Plongeur Niveau IV - Associé
 
Sinds juli 2010 heeft de Franse wetgever, onder de naam ‘Code du Sport’, bepaalde veranderingen ingevoerd waardoor we met onze brevetten eigenlijk niet meer erkend waren om duikleidingen te doen.
 
Frankrijk heeft met verschillende CMAS-federaties een akkoord afgesloten om een vorm van erkenning te krijgen en zo duikleiderscertificaten te bekomen voor hun leden.  Zo’n conventie werd tussen FFESSM, BEFOS en VVW-Duiken op 14 januari 2012 getekend.
 
Houders van zo’n certificaat mogen duiken leiden tot 40 meters.
Wie dieper wenst te duiken moet dit doen onder leiding van een Franse duikleider.
 
Duikers van VVW-Duiken met een geldige CMAS-kaart, die na het volgen van een VVW-Duiken opleiding werd bekomen (dus niet na inschaling) en die houders zijn van de VVW-Duiken specialty Deco-Duiken, mogen via de link hieronder een aanvraag indienen. Met dit certificaat, een geldige BEFOS-kaart, de VVW-Duiken specialty Deco-Duiken en een dieptekwalificatie van -40 meter kunnen onze duikers op een normale manier duiken in Frankrijk.  D1* en D2* kunnen geen certificaat aanvragen en mogen dus niet zelfstandig duiken in Frankrijk.
 
Een duikleider moet volgens de Franse wet in staat zijn om in alle veiligheid duiken te kunnen plannen en leiden tot -40 meters.
VVW-Duiken voorziet een maximale duikdiepte van -30 meters en laat duiken met verplichte en geplande deco-stops niet toe tenzij je houder bent van de specialty deco-duiken (zie cursus specialty deco-duiken voor uitgebreide bevoegdheden).
Houders van de specialty Deco-Duiken mogen dus de grens overschrijden en mits een diepte kwalificatie van -40 meter komen ze overeen met de Franse bevoegdheden.
Ingeschaalde brevetten komen niet in aanmerking en dit om overstroming van leden uit andere federaties te voorkomen.
 
Concreet : alle D3’s, D4’s en I1’s die duikleidingen wensen te doen in Frankrijk moeten in bezit zijn van een duikleiderscertificaat.  I2’s worden door de Franse wet volledig erkend, zij mogen opleidingsduiken verrichten tot maximum -40 meters (niet dieper).  I3’s worden door de Franse wet niet erkend maar krijgen bij verstek dezelfde bevoegdheden als een CMAS I2.
 
Let op, een duikcoördinator moet minimum een I2 zijn in Franse wateren.
 
Via de VVW-Duiken-link ( http://www.vvw-duiken-link.be/ffessm_registratie.php ) kan een certificaat aangevraagd worden. De procedure is volledig geautomatiseerd. Indien men aan één van de criteria niet beantwoordt, kan men geen certificaat aanvragen.
 
Een geldig e-mailadres moet via de duikschool/duikclub in de vvw-duiken-link ingebracht worden, deze zal gebruikt worden tijdens de procedure.
 
Het certificaat kost éénmalig € 20,00 en is geldig zolang men beschikt over een geldige BEFOS-kaart.
 
Duiken in Frankrijk : toelichting
CMAS 1* en CMAS 2* mogen niet autonoom duiken m.a.w. mogen ze geen duikleidingen verrichten, dus voor hen geen toelating tot het certificaat.
CMAS 3* en CMAS 4* worden door de Franse wet erkend als autonome duikers die tot -60 meters mogen duiken. Om duiken te leiden moeten ze een certificaat bekomen en worden ze als duikleider beperkt tot -40 meters.
 
CMAS-Instructeurs 1* worden door de Franse wet erkend. Zij mogen duiken leiden en opleidingsduiken verrichten tot een maximale diepte van -20 m zonder certificaat.  Om duiken dieper dan 20 meters te leiden moeten ze een certificaat bekomen en worden ze als duikleider beperkt tot -40 meters.
 
CMAS-Instructeurs 2* worden door de Franse wet volledig erkend. Zij mogen, zonder certificaat opleidingsduiken en duikleidingen verrichten tot -40 meters.
 
CMAS-Instructeurs 3* worden door de Franse wet niet erkend. Zij krijgen, bij verstek dezelfde bevoegdheden als een CMAS-I2*.
 
De functie van duikcoördinator behoort tot de bevoegdheden van minimum een CMAS-I2*.
 
Let op : de door VVW-Duiken opgelegde bevoegdheden en beperkingen (dieptebeperking, duiktijd, enz,…) blijven voor iedereen van toepassing.
 
Problemen of vragen kunnen via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. gerapporteerd worden.